tiistai 9. tammikuuta 2018

TUNNERYHMÄ



Kerron vähän enemmän mitä pitää sisällään torstaina alkava uusi tunneryhmä.

Ryhmäläisiltä ei vaadita tietynlaista taustaa tai elämäntilannetta. Asioita käydään läpi perustunteiden kautta; pelko, viha syyllisyys ja häpeä. Ryhmässä puhutaan tunnepuhetta, miltä minusta tuntuu. Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja kokemukseen uskonnosta, taustasta tai ihonväristä riippumatta. Kokemus siitä, että juuri minun kokemus on yhtä tärkeä, kuin muiden, on itsetunnollekin tärkeä.

Ensimmäinen tunne on usein pelko, tunteiden ilmaisemisen ja jakamisen pelko. Ryhmässä avautumisen pelon takana voi olla aikaisemmat ikävät kokemukset ryhmistä: kotona, koulussa tai suvussa.

Syyllisyyden ja häpeän paljastaminen ryhmässä on paljon terapeuttisempaa tutkitustikin, kuin yksilöterapiassa. Julkinen häpeä on suurin häpeä ja ryhmässä siitä voi vapautua paljastamalla se. Myös syyllisyyden paljastaminen vaatii toisen/yhteisön hyväksynnän.


Antihäpeä (kielletty häpeä) on kuin musta aukko, joka peitetään kulisseilla. Siitä vapautuu, kun uskaltaa paljastaa häpeän rehellisesti. Paljastaminen on nöyrtymistä totuuden edessä. Se puhdistaa, vapauttaa häpeästä ja anteeksianto itselle tulee samalla mahdolliseksi.

Hyvä ryhmädynamiikka sallii vaikeiden traumojen esiintulon peilausten kautta. Ryhmädynamiikka antaa voimaa jäsenilleen uskaltaa avautua, mikä vapauttaa ja poistaa meissä olevan pahan olon. Toisen ryhmäläisen aito tunnekokemus peilautuu muihin ryhmäläisiin ja synnyttää heillekin tarpeen kertoa omasta vastaavanlaisesta tunnekokemuksesta. Ryhmädynamiikka säilyy, kun kaikki ryhmässä kuuntelevat empaattisesti ja ymmärtäväisesti toinen toistaan, ilman arvostelua, neuvoja ja ratkaisuja ja osallistuvat itse vuorollaan tunteidensa avoimeen ja rehelliseen jakamiseen.


Ryhmädynamiikka säilyy hyvänä puhumattakin, jos ryhmässä on kyky kuunnella hiljaisuutta levollisesti. Myös hiljaisuus, kehonliikkeet, eleet, katseet, huokaukset ovat dynamiikkaa. 

Tunneryhmässä on välillä tunnemaalausta ja muita vaihtuvia aiheita perustunteiden lisäksi.
Ryhmä kokoontuu kahden viikon välein, kaksi vuotta. 

Jos mietit tälläista vaihtoehtoa sinulle, niin vapaana on kaksi paikkaa.

Päivikki





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti